Preskoči na vsebino

Stalna razstava

Šola = zakon

Od leta 2022 je na ogled nova, interaktivna stalna razstava Šola je zakon, ki z različnimi izraznimi sredstvi sledi sodobnim muzeološkim spoznanjem. Z muzejskimi predmeti, dokumenti, maketami, ambientalnimi postavitvami in drugimi elementi nas popelje po zanimivostih iz zgodovine vzgoje in izobraževanja od prazgodovine do današnjih dni. Ogled razstave je tudi čustveno doživetje, popotovanje v mladost in v spomine na šolske dni.

Slovenski šolski muzej že več kot 120 let skrbi za slovensko šolsko dediščino, ki je tesno prepletena s širšim kulturnim, družbenim in zgodovinskim dogajanjem na Slovenskem. Kustosi in drugi sodelavci si prizadevamo, da bi dediščino z inovativnimi pristopi in novimi izraznimi sredstvi približali javnosti na novi stalni razstavi. Ker je stalna razstava osrednji projekt vsakega muzeja, je v njeno postavitev vloženo celotno strokovno znanje, s katerim sledimo sodobnim muzeološkim usmeritvam in zadnjim spoznanjem pedagoško – zgodovinske znanosti. Stalna razstava Šola je zakon! obiskovalcu predstavi izobraževanje in vzgojo na Slovenskem po obdobjih, od prazgodovine do današnjih dni.

Avtorji razstave

mag. Stane Okoliš, mag. Marjetka Balkovec Debevec, Marko Ljubič, Anton Arko, Mateja Ribarič, dr. Branko Šuštar, Polona Koželj, Ksenija Guzej, Franci Kadivec, Mateja Pušnik, Ana Kreč, Marjan Javoršek, Klara Keršič, Matej Prevc

Zunanji sodelavci in izvajalci:

Arhitektura nove stalne razstave: svet vmes, d. o. o.: Jure Hrovat, Ana Kreč, Ana Križaj, Ana Kosi Grafična oprema, ilustracije: Padalci (Irena Gubanc, Teja Jalovec, Mateja Škofič, Maja Horvat)

Razvoj digitalnih vsebin, AR:

Bor Hojs – Studio Tibor

Zahvala tudi vsem drugim, ki ste sodelovali pri postavitvi nove stalne razstave Šola je zakon!

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se