Preskoči na vsebino

Knjižnica, izobraževanje Katis

Knjižnica Slovenskega šolskega muzeja je specialna knjižnica za zgodovino šolstva in vzgoje na Slovenskem. Načrtno zbira in dopolnjuje knjižnično gradivo s področja šolske preteklosti, to gradivo strokovno obdeluje in hrani ter daje obiskovalcem na uporabo. Kot informacijski center za samostojno učenje ponuja raznovrstne informacije raziskovalcem šolske zgodovine. Med strokovno literaturo s področja zgodovine šolstva in vzgoje obsega zlasti učbenike ter mladinske in pedagoške revije.

 

Odpiralni čas
vsak teden od ponedeljka do petka med 9.00 in 13.00 uro.
Za termin izven delovnega časa pišite na e-pošto polona.kozelj@solskimuzej.si ali pokličite na telefon: 01/25 13 163

Knjižnica slovenskega šolskega muzeja, ki je svoja vrata odprla že leta 1898, je specialna knjižnica, ki hrani knjige s področja šolstva, vzgoje in izobraževanja ter s področja šolske in obče zgodovine. Leta 2004 je bila v celoti izpeljana prenova, arhiv knjižnice pa se je do danes precej povečal in obsega preko 50.000 enot gradiva. Knjižnica je odprta vsak delavnik med 9. in 13. uro. Vse, ki vas zanima zgodovina šolstva na Slovenskem vabimo, da se oglasite pri nas, kjer vas bomo z veseljem sprejeli.

Arhiv knjižnice tvorijo učbeniki za vse učne predmete in za vse vrste šol na slovenskem etničnem ozemlju, pedagoški in strokovni tiski, mladinske revije in literatura, ki so jo uporabljali v šolah, poleg tega pa tudi publikacije, ki obravnavajo šolska in vzgojna vprašanja. Nadalje zbiramo knjige učiteljskih in profesorskih knjižnic, pomožne učbenike za posamezne predmete, zgodovinske in druge revije, ki so potrebne za študij šolstva in pedagogike.

Poleg tega zbiramo tudi dela, ki so jih napisali slovenski prosvetni delavci. Najstarejša knjiga v naši knjižnici je učbenik, ki sodi med inkunabule, ta izraz označuje knjigo, ki je bila natisnjena pred začetkom 16. stol. Učbenik je izšel leta 1468 in nosi naslov Rudimenta grammatices, torej Osnove slovnice.

Publikacije v naši knjižnici pridobivamo z nakupi, darovi, obveznimi izvodi in zamenjavami. Posebno pozornost posvečamo učnim načrtom, šolskim zakonom in šematizmom šol, učiteljskim imenikom, letnim poročilom šol, koledarjem, predvsem pa učbenikom, ki so jih rabili v šolah v preteklosti.

Vse publikacije, ki jih hranimo, pa so namenjene čitalniški uporabi. Med dosedanjimi obiskovalci je veliko univerzitetnih profesorjev in študentov, pa tudi drugih raziskovalcev, ki zbirajo podatke o šolstvu na Slovenskem, preučujejo vprašanja vzgoje in pouka, iščejo gradivo za strokovne izpite in nadaljnje izobraževanje. Nemalo pa je tudi starejših obiskovalcev, ki pridejo v našo knjižnico po svoje šolske spomine. Ti se obiskovalcem zarišejo pred oči, ko odprejo čitanko, ali berilo, ki so ga uporabljali v začetnih razredih osnovne šole.

V naši knjižnici se večkrat odvijajo tudi ne povsem knjižnični dogodki. Večkrat na leto poteka v knjižnici odprtje muzejske razstave in glede na obisk v zadnjih letih, postaja tudi ta, največji prostor v muzeju, premajhen. Knjižnica večkrat postane tudi prostor za različna srečanja. Sem sodijo sestanki kolektiva zaposlenih v muzeju, muzejskega sveta, uredniškega odbora revije Šolska kronika, sestanki podružničnih šol in še nekaterih skupin, povezanih bodisi z muzejsko, bodisi s šolsko dejavnostjo.

Zbiralna politika – preberi tukaj

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se