Preskoči na vsebino

Vabilo na odprtje ter vodstvo po razstavi – 7. maj ob 11. uri

Vabimo vas na odprtje ter vodstvo po razstavi 250 let obveznega šolstva na Slovenskem: opismenjevanje in kultura v poznem 18. stoletju, ki bo 7. maja 2024 ob 11. uri na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli.

Razstava je na ogled od 19. aprila do 22. junija 2024.

Obsežna razstava, sestavljena iz osemdesetih panojev, je postavljena v obeležbo 250. obletnice izida Splošnega šolskega reda (1774). Razstava predstavlja ključne značilnosti na področju izobraževanja in kulture v poznem 18. stoletju na slovenskem ozemlju in v soseščini. Gradivo sestavljajo slikovne reprodukcije pomenljivih izsekov iz Splošnega šolskega reda, učbenikov, priročnikov, dokumentov, grafičnih del in predmetov, povezanih z izobraževanjem. Avtor razstave je dr. Simon Malmenvall, kustos Slovenskega šolskega muzeja.

 

PRELOMNI DOGODEK – ZAČETKI DRŽAVNEGA ŠOLSTVA

Splošni šolski red iz leta 1774 je prvi državni osnovnošolski zakon, ki je veljal na ozemlju današnje Slovenije. Izid reda predstavlja prelomni dogodek na področju izobraževanja in kulture v slovenski in srednjeevropski zgodovini. Oblast pod vodstvom Marije Terezije (vladala: 1740–1780) in njenega sina Jožefa II. (vladal: 1780–1790) je v Avstrijskem cesarstvu začela vzpostavljati centralno voden državni šolski sistem. Uradno je vključeval vse družbene sloje in pomenil začetek obveznega in množičnega izobraževanja. Nastanek in izvajanje reda je pomembno zaznamovalo prepričanje takratnih razsvetljencev o koristnosti izobrazbe za moč države in srečo posameznikov. Izid zakonika je posredno vplival na tiskanje knjig v deželnih oz. ljudskih jezikih, s čimer je prispeval tudi k razvoju izraznosti in postopni krepitvi javnega položaja slovenščine. O začetkih državnega šolstva je več informacij na spletni strani.

 

***

KOLOFON RAZSTAVE

Slovenski šolski muzej

Plečnikov trg 1, Ljubljana

www.solskimuzej.si

 

Avtor razstave: dr. Simon Malmenvall

Oblikovanje razstave: Padalci: Irena Gubanc, Teja Jalovec,

Matjaž Kavar, RAORA, d. o. o.

Prevod: Alenka Ropret

Lektoriranje: Marjeta Žebovec

 

Razstava je nastala v partnerstvu Slovenskega šolskega muzeja in Turizma Ljubljana.

Razstavo je finančno podprlo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije.

 

250 let obveznega šolstva na Slovenskem
250 let obveznega šolstva na Slovenskem

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se