Preskoči na vsebino

Uspešen zaključek seminarja za učitelje – Šola, muzej in izkustveno učenje

V Slovenskem šolskem muzeju smo v četrtek 7. in v petek 8. marca 2024 v okviru programa Katis izvedli seminar za učitelje z naslovom Šola, muzej in izkustveno učenje.

Na seminarju so učitelji skupaj z muzejskimi sodelavci raziskovali odnos med šolo in muzejem ter podrobneje spoznali zgodovino šolstva. Dobili so vpogled v delo muzejskih vodičev, kako se pripravljajo na vodstvo po interaktivni stalni razstavi Šola je zakon!, ter na kakšen način podajajo informacije otrokom različnih starostnih skupin. Kustosi Slovenskega šolskega muzeja so predstavili šolsko zgodovino skozi predmet – Od telovadbe do športa, skozi praznovanja ter berila. Predstavljeni so bili tudi pedagoški programi muzeja ter možnosti skupnega sodelovanja. Primere dobrih praks, kako dobro pripraviti učence na obisk muzeja, ter kako povezati teme učnih načrtov z viri, ki jih nudi muzej, sta prikazali dve osnovnošolski učiteljici. Ob koncu seminarja so vsa prejeta znanja aktualizirali ter jih z raziskovanjem našega knjižničnega gradiva strnili na skupinski delavnici. Da je izkušnja obiska Slovenskega šolskega muzeja postala še bolj doživeta, so učitelji prisostvovali na učni uri iz starih časov, na Vodnikovi šoli.

V Slovenskem šolskem muzeju želimo z organizacijo seminarjev ponuditi učiteljem prostor srečevanja, druženja in dialoga. Trudimo se, da postanemo stičišče povezovanja v odprto in ustvarjalno informacijsko središče za proučevanje šolske preteklosti, iz katere skupaj iščemo odgovore na izzive prihodnosti.

Seminarje v okviru programa Katis izvajamo vsako leto v mesecu marcu.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se