Preskoči na vsebino

Od 17. 11. 2022 do predvideno konca leta 2024, Slovenski šolski muzej

Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa

Šport je danes globoko vtkan v naše vsakdanje življenje, zato sta njegova bogata zgodovina in vpliv, ki seže na številna druga področja, nenehno prisotna v naši zavesti in okolici. Razstava Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa prikazuje razvoj številnih področij, kot so gimnastika, kolesarstvo, atletika, vodni športi, drsanje, smučanje, planinstvo in plezanje, igre z žogo.

Z muzejskimi predmeti in gradivom je predstavljeno dosedanje delovanje muzeja športa ter tako strnjeno prikazuje širino bogate slovenske športne dediščine. Na ogled so postavljeni raznovrstni predmeti in fotografije vidnih slovenskih športnikov in organizacij, ki so zaznamovali športno tradicijo, kot so tekmovalni disk Stanka Bloudka, v sezoni 1985/86 osvojeni mali kristalni globus Roka Petroviča, ki velja za prvi globus, ki ga je osvojil Slovenec in strelska obleka Rajmonda Debevca, v kateri je na olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju osvojil zlato medaljo.

Avtorji razstave

Avtor razstave: Aleš Šafarič
Strokovni sodelavec: Tomaž Pavlin
Pomoč pri razstavi: Slavojka Kukovec
Oblikovanje in postavitev razstave: Marjan Javoršek, Matjaž Kavar
Konserviranje in restavriranje predmetov: Franci Kadivec
Lektura in prevod: Aleš Lampe
Pedagoški program: Mateja Pušnik
Tisk: Raora, d.o.o.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se