Preskoči na vsebino

Učilnica v naravi – seminar za učitelje

Učilnica v naravi je seminar za učitelje, ki poteka v okviru programa Katis. V knjižnici Slovenskega šolskega muzeja smo 16. aprila 2024 gostili tretje srečanje. Glavni organizator seminarja je Zavod PETIDA.

Tretje srečanje je bilo namenjeno povezanosti z naravo, zato so udeleženci s seboj prinesli rastlino, ki jih v teh pomladnih dneh najbolj navdihuje. Najprej je bilo izvedeno pomladno obredje, izkustvena delavnica, na kateri so spoznavali kulturno zgodovino praznikov na Slovenskem, poseben poudarek je bil na spomladanskih praznikih. Da je bila že v preteklosti narava vedno del praznovanj ter predmet raziskovanj, so izkusili na predavanju Šolski vrt danes in Ekopedagogika. Učitelji so na podlagi lastnega ustvarjanja z glino poustvarili  rastlino, ki so jo prinesli s seboj ter občutili, da je narava lahko del navdiha.

Usposabljanje so vodili dr. Petra Štirn Janota, dr. Tomaž Simetinger, muzejska svetnica Mateja Ribarič, univ. prof. zgod. in soc., akad. slikarka Simona Čudovan, svetnica Darja Štirn, univ. dipl. ped. in prof. zgod.

 

Seminar je zasnovan na osnovi ključnih kompetenc kot so: zavedanje kulturne dediščine, ekološka osveščenost, spoštljivost, kreativnost, sodelovanje, vzročno-posledično razmišljanje, uporaba znanj v novih situacijah. Udeleženci se seznanijo z zgodovino šolskega vrta na Slovenskem ter stanjem šolskih vrtov danes. V seminar je vključeno kulturno izročilo Slovencev in pomen praznikov in praznovanj glede na letne čase. Seminar potekal v 4 delih, v vsakem letnem času.

Seminar je nastal na podlagi razstave Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri, ki je bila v Slovenskem šolskem muzeju na ogled od 2014 do 2016 in je nato do leta 2020 gostovala po slovenskih muzejih.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se