Preskoči na vsebino

Ta veseli dan kulture 2023

Slovenski šolski muzej predstavlja zanimiv in pester program ob dnevu Ta veseli dan kulture, ki bo v nedeljo, 3. 12. 2023 od 10. do 18.00. ure. Na ogled sta dve razstavi –  interaktivna stalna razstavo Šola je zakon! in  občasna razstava Zbiramo, raziskujemo, obujamo. Športna dediščina in Muzej športa. Vstop in ogled programa je prost.

Program dopolnjujejo različne učne ure:

10.00 Učna ura Lepo vedenje
Kakšna pravila so morali upoštevati učenci v šoli pa tudi v vsakdanjem življenju, boste izvedeli na učni uri lepega vedenja. Seznanili se boste s Šolskimi postavami iz leta 1907 in spoznali njihov pomen.

11.30 Učna ura Prirodopis: domača mačka
Pri učni uri o domači mački boste spoznali mačkine telesne in značajske lastnosti. Preko pregovorov boste odkrivali, pri katerih navadah smo si ljudje z mačkami zelo podobni.

13.00 Delavnica izdelovanja štampiljk
Izum tiska se je hitro širil po Evropi, saj je poenostavil nastajanje knjig, ki so jih morali do takrat prepisovati na roke. Postali boste tiskarski vajenci in se preizkusi v izdelovanju štampiljk. Ne pozabite, da se črke odtisnejo zrcalno.

14.30 Učna ura Lepopis
Pri učni uri lepopisa se boste seznanili s pomenom in vlogo lepega pisanja, osnove lepopisne pisave pa boste pridobili med pisanjem črk s peresnikom in črnilom. Vaje iz lepopisa seveda potekajo pod budnim očesom gospodične učiteljice.

16.00 Učna ura Nedeljska šola
Od začetka 19. stoletja so ob nedeljah organizirali začetne in ponavljalne šole, saj so bili otroci med tednom preveč zaposleni z delom doma. V nedeljski šoli se boste učili pisati, brati, računati, reševali boste uganke in se za konec naučili še pesem Antona Martina Slomška »Ljuba vigred«.

Vljudno vabljeni tudi v muzejsko trgovino Slovenskega šolskega muzeja, kjer se skriva prava zakladnica unikatnih izdelkov. Za obiskovalce dogodka je na voljo posebna ponudba pravkar izdanega Koledarja za leto 2024. Na Ta veseli dan kulture je koledar na voljo po znižani ceni, saj ga je moč dobiti z 20 % prazničnim popustom. v vrednosti 8 eur.  Na voljo bodo tudi brezplačno stari izvodi revije Šolska kronika.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Prizor iz učne ure Prirodoslovja
Foto: Urša Boljkovac / Fototeka SŠM
Prikaz učilnice v okviru stalne razstave Šola je zakon
Foto: Urša Boljkovac / Fototeka SŠM
Prizor s stare učne ure
Foto: Urša Boljkovac / Fototeka SŠM
Prizor iz stare učne ure
Foto: Urša Boljkovac / Fototeka SŠM

 

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se