Preskoči na vsebino

Šolske torbe in šolske potrebščine skozi zgodovino

Slovenski šolski muzej je v sodelovanju s Supernovo Ljubljana-Šiška, pripravil razstavo Šolske torbe in šolske potrebščine skozi zgodovino. Razstava poteka med 28. 8. in 9. 9. 2023. Po brezskrbnih poletnih mesecih se učilnice znova odpirajo in razstava je odlična priložnost, da se spomnimo, kako pomemben del otroštva so.

Vabljeni, da se pridružite edinstvenemu pogledu na šolske torbe in potrebščine, ki so del naše kulturne dediščine. Razstava nagovarja prav vse generacije . Od tistih, ki so že zdavnaj zaključili svojo šolsko pot, do mladih šolarjev, ki pravkar začenjajo odkrivati nova znanja. Razstava nas najprej vodi v čas antike in srednjega veka. Ogledali si boste lahko antično povoščeno tablico in stilus, ter gosje pero in pergament iz obdobja srednjega veka. Razstava nas popelje vse do obdobja 19. stoletja, za katerega je značilna lesena torba, lesena peresnica in nalivno pero.

Obdobje do druge svetovne vojne bomo spoznali preko značilnih torb, pisanke, peresnic in spričevala. Po drugi svetovni vojni je šolstvo na Slovenskem doživelo veliko sprememb. V ta čas nas popeljejo zvezki za različne učne predmete, prva računica, jezikovna vadnica in druge šolske potrebščine. Razstavo zaključimo z obdobjem po letu 1991. Ogledamo si lahko pisane šolske torbe, primere šolskih zvezkov, črnilnih bombic, sodobne peresnice, učbenik, samostojni delovni zvezek in računalniško tablico, ki jih uporablja skoraj vsak današnji učenec. Razstavo je oblikoval kustos Slovenskega šolskega muzeja, Matic Intihar.

Obiskovalce pozivamo na sodelovanje v nagradni igri, ki z malo sreče in znanja, omogoča lepo razvajanje v prehodu v novo šolsko leto. Nagradna igra bo izvedena na prvi šolski dan, v petek 1. 9. 2023. Spremljajte nas na @slovenskisolskimuzej in / ali @supernovaslovovenija.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se