Preskoči na vsebino

Predavanje »Začetki slovenskega športa« z dr. Alešem Šafaričem

Predavanje »Začetki slovenskega športa« z dr. Alešem Šafaričem

 

Vabljeni na predavanje Začetki slovenskega športa z dr. zgodovinskih znanosti, vodjo OE Muzeja športa in višjim kustosom Alešem Šafaričem. Predavanja v živo se lahko udeležite 18. septembra ob 18.30 uri v Slovanski knjižnici na Einspielerjevi ulici 1 v Ljubljani. Primerno za mlade in starejše, ki jih zanima zgodovina in razvoj športa na slovenskem.

 

Letos mineva 160 let od ustanovitve telovadnega društva Južni Sokol, ki ga lahko štejemo za začetek organizirane telesne dejavnosti Slovencev. Predstavili bomo razvoj sokolstva in orlovstva ter orisali kaj se je dogajalo s športnimi panogami na Slovenskem od konca 19. stoletja do druge svetovne vojne.

 

Na predavanju bodo predstavljene različne smeri razvoja organizirane telesne vadbe. Danes se je za vse uveljavil izraz šport, medtem ko v obravnavanem obdobju področje delimo na telovadbo (telesno vzgojo), planinstvo in šport. Poudarek bo na razvoju Sokola in Orla, tudi njunega medsebojnega odnosa, medtem ko bomo šport (športne panoge) orisali na krajše, s posameznimi poudarki na primeru Ljubljane. Predstavljen bo tudi Muzej športa in izražen poziv k darovanju gradiva za muzejsko zbirko.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se