Preskoči na vsebino

Pester Prešernov dan v Slovenskem šolskem muzeju

Vabljeni, da Prešernov dan preživite v Slovenskem šolskem muzeju.
Pripravili smo brezplačen pester program za obiskovalce vseh starosti.

 

Muzej bo na praznični četrtek, 8. 2. 2024, odprt od 10.00 do 18.00.
Ogledate si lahko:
interaktivno stalno razstavo Šola je zakon!,
občasno razstavo Zbiramo, raziskujemo, obujamo. Športna dediščina in Muzej športa.

 

PROGRAM

10.00 Učna ura Lepopis
Pri učni uri lepopisa se učenci seznanijo s pomenom in vlogo lepega pisanja, osnove lepopisne pisave pa pridobijo s pisanjem črk s peresnikom in črnilom. Vaje iz lepopisa seveda potekajo pod budnim očesom gospodične učiteljice.

11.30 Učna ura Lepo vedenje
Kakšna pravila so morali upoštevati učenci v šoli pa tudi v vsakdanjem življenju, boste izvedeli na učni uri lepega vedenja. Seznanili se boste s Šolskimi postavami iz leta 1907 in spoznali njihov pomen.

13.00 Učna ura Prirodopis: domača mačka
Pri učni uri o domači mački učenci spoznavajo njene telesne in značajske lastnosti. Preko pregovorov o mački odkrivajo, pri katerih navadah smo si ljudje z mačkami zelo podobni.

14.00 Vodenje po razstavi Zbiramo, raziskujemo, obujamo. Športna dediščina in Muzej športa
Na razstavi boste spoznali zgodovino športa od prvih organiziranih društev do pomembnih dosežkov športnikov v samostojni Sloveniji. Izvedeli boste, kdo so bili Sokoli, kaj je to »težka atletika« in v kakšnem oblačilu je Rajmond Debevec osvojil zlato medaljo na Olimpijskih igrah.

16.00 Učna ura Nedeljska šola
Od začetka 19. stoletja so ob nedeljah organizirali začetne in ponavljalne šole, saj so bili otroci med tednom preveč zaposleni z delom doma. V nedeljski šoli se učenci učijo pisati, brati, računati, rešujejo uganke in se za konec naučijo še pesem Antona Martina Slomška »Ljuba vigred«. Medtem pa gospod učenik vestno pazi na red in disciplino v razredu.

10.00 – 17.00 Delavnica Šola in šport: Vaje iz športnovzgojnega kartona
Na krajši delavnici se bomo pogovarjali o vzgojnošportnem kartonu, kako je povezan s šolo, čemu dejansko služi, katere vaje vse obsega in še kaj. Poleg tega bodo lahko udeleženci obudili spomin na svoje šolski dni in se preizkusili v nekaterih vajah iz športnovzgojnega kartona.

 

Vstop je prost!

Vljudno vabljeni!

 

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se