Preskoči na vsebino

Odprli smo vrata ranljivim skupinam

V soboto, 13. aprila 2024 smo odprli muzejska vrata ranljivim skupinam ter jim na ustrezen način pričarali pravo doživetje muzeja. Obiskala nas je skupina starejših odraslih, ki se srečujejo s starostno (delno) izgubo sluha in/ali vida. V muzeju si prizadevamo za čim boljšo dostopnost ranljivim skupinam, hkrati pa z obiskom omogočimo izobraževanje in opolnomočenje lastnega kadra na področju muzejske pedagogike in andragogike.

Skupino smo popeljali po razstavi Šola je zakon, izpostavili glavne poudarke ter jim na jasen in slikovit način prikazali izbrano zgodovinsko obdobje s stalne razstave. Sledila je muzejska učna ura Nedeljska šola, na kateri so ob koncu skupaj z gospodom učenikom zapeli pesem Ljuba vigred se rodi ter tako obudili spomin na šolo nekoč.

Po doživeti učni uri so svoje videnje muzeja in občutke izrazili na sproščenem pogovoru v knjižnici muzeja. Vodička jim je pripravila prav posebno presenečenje: z njimi je delila informacije in gradiva osnovnih šol, katere so obiskovali, ter jih tako s pomočjo arhivskega gradiva popeljala v mladostno obdobje.

 

V Slovenskem šolskem muzeju poskušamo z načrtnimi aktivnostmi približati temo šolstva ranljivim skupinam, upoštevajoč uporabe ustreznega pristopa ter pripomočkov. Dostopnost je ena izmed glavnih poslanstev našega muzeja, zato bomo tudi v prihodnje organizirano odprli vrata ranljivim skupinam.

Vključujoči muzej
Vključujoči muzej

 

Vključujoči muzej
Vključujoči muzej
Vključujoči muzej
Vključujoči muzej

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se