Preskoči na vsebino

Marjetka Balkovec Debevec, predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov, nagovorila mlade raziskovalce

V Vitanju je 29. maja 2024 potekalo že 55. srečanje mladih raziskovalcev zgodovine, kjer je sodelovalo več kot 110 mentorjev in mladih raziskovalcev. Letošnja tema je bila “KULTURA JE IZRAZ NAJBOLJŠEGA V DRUŽBI – Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju”. Srečanje je potekalo v Centru Noordung, kjer sta udeležence pozdravili predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov ZPMS mag. Marjetka Balkovec Debevec in direktorica centra  Noordung Nežika Pavlič Brečko.

Slovenski šolski muzej že vrsto let aktivno sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Slovenije v programu Mladi raziskovalci zgodovine. Do konca marca 2024 so mladi raziskovalci zgodovine pod vodstvom mentoric in mentorjev izdelali raziskovalne naloge o tej temi. Komisija za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS je naloge ocenila, iz Slovenskega šolskega muzeja so v komisiji aktivno sodelovali: mag. Marjetka Balkovec Debevec, predsednica komisije in člani: dr. Branko Šuštar, Mateja Ribarič in Anton Arko; iz Muzej športa pa Maja Hakl Saje.

Kustosinja Slovenskega šolskega muzeja ter predsednica komisije mag. Marjetka Balkovec Debevec je na srečanju uvodoma poudarila, da je letošnje srečanje mladih raziskovalcev zgodovine dvakrat odlično, ker se ponaša kar z dvema peticama, gre namreč za 55. državno srečanje mladih raziskovalcev zgodovine pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

V nagovoru je izpostavila: »Mladi zgodovinarji so pod vodstvom mentoric in mentorjev izdelali zanimive raziskovalne naloge na temo Kultura je izraz najboljšega v družbi – Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju. Kulturno oblikovanje vsakega posameznika se začne v domačem okolju, kar v svojih raziskavah ugotavljajo tudi mladi raziskovalci. Njihovo raziskovanje je prineslo nova dragocena spoznanja o kulturni dejavnosti domačega kraja v preteklosti. Ker je raznoliko in brezmejno polje kulture, so tudi raziskovalne naloge vsebinsko zelo raznolike. Vznemirljiv, zahteven in hkrati navdihujoč je tudi vstop v svet raziskovanja.

55. srečanje mladih raziskovalcev zgodovine

 

Program letošnjega srečanja je vključeval predstavitve raziskovalnih nalog, podelitev 20 zlatih in 4 srebrnih priznanj ter glasbeni nastop Tinkare Fortuna. Zaključni del prireditve je povezala Darja Groznik, predsednica ZPMS, ki je poudarila pomen raziskovanja zgodovine za mlade. Mlade raziskovalce je nagovoril tudi župan Občine Vitanje, mag. Andraž Pogorevc.

Izšel je tudi zbornik znanstvenih in strokovnih prispevkov za mentorje zgodovinskih krožkov, ki je dostopen na povezavi:  Zbornik Mladi raziskovalci zgodovine

 

 

55. srečanje mladih raziskovalcev zgodovine

Foto: ZPMS

 

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se