Preskoči na vsebino

Kustosinja mag. Marjetka Balkovec Debevec je kot predsednica komisije podelila Valvasorjeva odličja

V torek, 21. maja 2024, so bila v Narodni galeriji v Ljubljani podeljena Valvasorjeva odličja. Naša kustosinja mag. Marjetka Balkovec Debevec je v mandatnem obdobju 2022-2025 predsednica komisije za podeljevanje Valvasorjevih odličij na področju muzejstva. Komisija je vse nominirane projekte skrbno pregledala in izbrala najboljše. Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo sta prejela ddr. Verena Perko, muzejska svetnica ter dr. Andrej Smrekar, muzejski svetnik.

Predsednica komisije za Valvasorjeva odličja mag. Marjetka Balkovec Debevec je ob predstavitvi odličij, na dan pred mednarodnim dnevom muzejev, dejala:
Razstavnim projektom je skupno, da iz njih veje obilo svežine, novih zamisli in inovativnih praks, seveda na osnovi dolgotrajnega in natančnega muzejskega dela.

Predsednica Slovenskega muzejskega društva, Maja Hakl Saje, ter kustosinja v Muzeju športa je v nagovoru v Narodni galeriji povedala, da je bila letošnja komisija postavljena pred velik izziv, kajti na razpis je prispelo 25 nominacij za različne kategorije. Komisija je podrobno preučila prispele vloge ter odlično in odločno opravila svoje delo, za kar se jim je tudi zahvalila.

Nagrajenci letošnjih Valvasorjevih odličij

Najvišjo nagrado, nagrado za življenjsko delo sta letos prejela arheologinja in muzealka ddr. Verena Perko ter umetnostni zgodovinar dr Andrej Smrekar.
Valavasorjevo nagrado za enkratne dosežke so prejeli Tina Fortič Jakopič in Marko Ličina za razstavo Kruha in iger o slikarstvu Toneta Kralja med drugo svetovno vojno, avtorska skupina za razstavo Universum Plečnik: Od delavnice in mita, ter Janko Boštjančič in Andrej Gaspari za razstavo Enigma – skrivnostno zakulisje vojne.
Valvasorjev nagelj so prejeli Čivki iz preteklosti, razstava desetih slovenskih muzejev v Arheološkem muzeju Frankfurt.

Častna Valvasorjeva priznanja so prejeli: Jan Dominik Bogataj za celostno prenovo in javno dostopnost Frančiškanskega muzeja in knjižnice; Občina Brežice za celostno prenovo Vodovodnega stolpa Brežice in vzpostavitev centra za obiskovalce; Srečko Rože za sodelovanje z več slovenskimi muzeji pri ohranjanju kulturne dediščine; Lars Podkrajšek in Miha Urmaš za obsežno donacijo fotografij fotografa in fotoreporterja Marjana Garbajsa Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije; Marko Štamcar za mecenstvo v Računalniški muzej v Ljubljani.

 

Podelitev Valvasorjevih odličij 2024

 

Valvasorjeva odličja 2024

Foto: Veronika Špeh

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se