Preskoči na vsebino

Jesenske počitnice 2023

Jesenske počitnice 2023

Vabljeni v Slovenski šolski muzej na jesenske počitniške delavnice!

Program:

– ponedeljek, 30. 10., ob 10h, učna ura Nedeljska šola

– ponedeljek, 30. 10., ob 11h, delavnica izdelovanja štampiljk

– četrtek, 2. 11., ob 10h, učna ura Lepopis

– četrtek, 2. 11., ob 11h, delavnica pisanja pisma

– petek, 3. 11., ob 10h, sumerska delavnica klinopisa

– petek, 3. 11., ob 11h, učna ura v antični Emoni

Opisi programov:

– ponedeljek, 30. 10., ob 10h, učna ura Nedeljska šola

Preoblekli se bomo v učence iz leta 1865 in ob igrani uri zgodovine spoznali pravila, pohvale ter kazni, ki so v šoli veljale nekoč. V nedeljski šoli se bomo učili pisati, brati, računati, reševati uganke, celo kakšno pesem bomo zapeli!

– ponedeljek, 30. 10., ob 11h, delavnica izdelovanja štampiljk

Izum tiska se je hitro širil po Evropi, saj je poenostavil nastajanje knjig, ki so jih morali do takrat prepisovati na roke. Postani tiskarski vajenec in se preizkusi v izdelovanju štampiljk. Ne pozabi, da se črke odtisnejo zrcalno.

– četrtek, 2. 11., ob 10h, učna ura Lepopis

Lepopis je bil eden pomembnejših šolskih predmetov, pri katerem so se učenci učili razločnega in prijetnega rokopisa. Potovali bomo v leto 1930, poprijeli za lesene peresnike in se tudi sami preizkusili v lepopisu. Pouk bo potekal pod budnim očesom stroge gospodične učiteljice.

– četrtek, 2. 11., ob 11h, delavnica pisanja pisma

Po osvojenih osnovah lepopisa bomo nadaljevali z vajami, da nam na koncu uspe napisati lično in čitljivo pismo, ki ga boste lahko poslali svojemu prijatelju ali sorodniku.

– petek, 3. 11., ob 10h, sumerska delavnica klinopisa

Raziskovanje starih pisav bomo začeli v stari Sumeriji, ko so znake zapisovali s klinopisno pisavo. Tudi vi se boste preizkusili v pisanju s trstično paličico. Iz gline boste oblikovali pisalno podlago, v katero boste vtisnili »klinasto« oblikovane črke naše abecede.

– petek, 3. 11., ob 11h, učna ura v antični Emoni

Pisava latinica, ki jo še danes uporabljamo, izvira od starih Rimljanov. Kako in na kaj so pisali, boste izvedeli od magistra, kakor so takrat imenovali učitelja. Da je ponavljanje mati učenja, se boste naučili ob zapisovanju latinskih stavkov in števil.

 

Cena za dvourni program s 50 % popustom znaša 4 € na otroka, za spremljevalce je udeležba brezplačna.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se