Preskoči na vsebino

250 let od izida Splošnega šolskega reda – praznujte z nami!

V letu 2024 obeležujemo 250 let od izida Splošnega šolskega reda Marije Terezije.

Splošni šolski red iz leta 1774 je prvi državni osnovnošolski zakon, ki je veljal na ozemlju današnje Slovenije. Z izidom reda je oblast pod vodstvom Marije Terezije in njenega sina Jožefa II. začela vzpostavljati centralno voden državni šolski sistem. Uradno je vključeval vse družbene sloje in pomenil začetek obveznega in množičnega izobraževanja, vplival pa je tudi na krepitev javne vloge slovenskega jezika.

Uresničitev šolske reforme je prispevala k utrditvi načel, ki v družbenem življenju veljajo še danes: šolstvo kot državna skrb, zavest o dostopnosti osnovnega znanja za vse otroke, pomen skupinskega poučevanja in upoštevanje moralnega oblikovanja učencev.

Leto 2024 je za vzgojo in izobraževanje jubilejno leto.

Vabimo vas, da 250. obletnico Splošnega šolskega reda obeležite skupaj z nami na dogodkih, ki jih pripravljamo.

 

250 LET OBVEZNEGA ŠOLSTVA NA SLOVENSKEM: OPISMENJEVANJE IN KULTURA V POZNEM 18. STOLETJU
RAZSTAVA NA JAKOPIČEVEM SPREHAJALIŠČU V PARKU TIVOLI V LJUBLJANI
NA OGLED BO OD 19. APRILA DO 22. JUNIJA 2024.

Odprtje razstave ter vodstvo bo 7. maja ob 11. uri na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli.
Obsežna razstava, sestavljena iz osemdesetih panojev, je postavljena v obeležbo 250. obletnice izida Splošnega šolskega reda (1774). Razstava predstavlja ključne značilnosti na področju izobraževanja in kulture v poznem 18. stoletju na slovenskem ozemlju in v soseščini. Gradivo sestavljajo slikovne reprodukcije pomenljivih izsekov iz Splošnega šolskega reda, učbenikov, priročnikov, dokumentov, grafičnih del in predmetov, povezanih z izobraževanjem. Avtor razstave je dr. Simon Malmenvall, kustos Slovenskega šolskega muzeja.

Razstava je nastala v partnerstvu Slovenskega šolskega muzeja in zavoda Turizem Ljubljana s finančno podporo Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije.

 

ZNANSTVENI SIMPOZIJ OB 250-LETNICI SPLOŠNEGA ŠOLSKEGA REDA MARIJE TEREZIJE
22. MAJ 2024 OB 9. URI, SLOVENSKA MATICA

Znanstveni simpozij v organizaciji Slovenske matice, Slovenskega šolskega muzeja in Slovenskega društva za preučevanje 18. stoletja bo 22. maja ob 9. uri v dvorani Slovenske matice. Na simpoziju bodo predstavljeni znanstveni prispevki v treh tematskih sklopih: Politični in idejni tokovi ob nastanku Splošnega šolskega reda, Začetki elementarnega šolstva na Slovenskem ter Trajne sledi terezijanske šolske reforme.

 

KO JE ŠOLA ZAČELA
V POČASTITEV 250. OBLETNICE SPLOŠNEGA ŠOLSKEGA REDA MARIJE TEREZIJE
22. MAJ 2024 OB 18. URI, SLOVENSKI ŠOLSKI MUZEJ

V počastitev 250. obletnice Splošnega šolskega reda Marije Terezije bosta konservatorki in restavratorki Blanka Avguštin Florjančič in Lucija Planinc iz Centra za konserviranje in restavriranje arhivskega gradiva v Arhivu RS predstavili izdelavo makete in postopek konserviranja in restavriranja originalnega nemško – slovenskega izvoda Splošnega šolskega reda iz leta 1777, ki ga hrani Slovenski šolski muzej. V igranem delu bo vse navoče pozdravila vladarica Marija Terezija, sledila bo vsebinska predstavitev reda ob stalni razstavi Šola je zakon!.

 

IZID IN PREDSTAVITEV TEMATSKE REVIJE ŠOLSKA KRONIKA S PRISPEVKI ZNANSTVENEGA SIMPOZIJA OB 250-LETNICI SPLOŠNEGA ŠOLSKEGA REDA
6. DECEMBER 2024 OB 12. URI, SLOVENSKI ŠOLSKI MUZEJ

6. decembra 1774 je izšel Splošni šolski red – v ta namen bo 6. decembra 2024 izšla tudi tematska številka Šolske kronike, znanstveno-strokovna revija za zgodovino šolstva in vzgoje, ki jo izdajamo v Slovenskem šolskem muzeju.

 

PREDSTAVITEV PREVODA SPLOŠNEGA ŠOLSKEGA REDA V SODOBNO SLOVENŠČINO
6. DECEMBER 2024 OB 13. URI, SLOVENSKI ŠOLSKI MUZEJ

Predstavljen bo prvi celovit prevod Splošnega šolskega reda v sodobno slovenščino.

 

Vsi dogodki so brezplačni.

 

Vljudno vabljeni, da jubilej praznujete skupaj z nami!

 

Prva stran Splošnega šolskega reda
Prva stran Splošnega šolskega reda

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se