Preskoči na vsebino

od 17. 8. do 18. 9. 2023, Krakovski nasip Ljubljana

Muzej športa: varuh športne dediščine

Muzej športa na panojski razstavi na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici, prikazuje svoje muzejsko delo, zbiralno politiko in širino slovenske športne dediščine. Skozi izbor muzealij, ki jih hrani, obiskovalce nagovarja k ohranjanju športne dediščine, na pomen predaje gradiva in predmetov muzeju, njegovemu varovanju in vlogi Muzeja športa pri ohranjanju spomina na športne dosežke.

Zanimanje za športno dediščino je v Sloveniji staro skoraj toliko kot pojav organiziranega športa. Zato se ne gre čuditi, da se je zbiranje, ohranjanje, razlaganje in razstavljanje predmetov dediščine športne preteklosti pričelo že zelo zgodaj. Kot pomemben mejnik omenjenega lahko štejemo leto 1922, ko je bila v Ljubljani na ogled prva t. i. Sokolska izložba, s čemer je bil položen temeljni kamen nadaljnjega dela. Razvoj je prekinila druga svetovna vojna, po kateri se je nadaljevalo tako ljubiteljsko in polljubiteljsko kot povsem organizirano zbiranje in razstavljanje športne dediščine oziroma dediščine, povezane s športom. Dokaz za to so bile vse številčnejše razstave in zbiralne akcije športnih organizacij ter drugih uradnih ustanov, ki so iz desetletja v desetletje skoraj eksponentno rasle. Ob vse različnejši ponudbi in čedalje večjem številu razstav se je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja v Sloveniji porodila tudi ideja o ustanovitvi uradnega Muzeja športa. Kljub prizadevanju različnih posameznikov in skupin znotraj ter zunaj športa je idejna zasnova ostala dolgo neudejanjena – vse do aprila 2000, ko je bil ustanovljen javni zavod Muzej športa, ki je pričel delovati novembra 2001 v prostorih na Kopitarjevi ulici 4 v Ljubljani, kjer ima pisarniške prostore še danes. Kljub temu so bili pred muzejem in posledično delom s športno dediščino negotovi in na trenutke turbulentni časi. Leta 2013 je bil muzej kot samostojni zavod ukinjen in izbrisan iz razvida muzejev. Kot oddelek je bil priključen Zavodu za šport Republike Slovenije Planica. Takšen status je ohranil do leta 2022, ko je postal organizacijska enota Slovenskega šolskega muzeja.

Avtorji razstave

Vodja projekta: dr. Aleš Šafarič
Avtorji razstave: dr. Aleš Šafarič, dr. Tadej Curk, Maja Hakl Saje
Oblikovanje razstave: Franci Virant
Fotografije: Franci Virant
Lektura in prevod: Alenka Ropret

Razstavo smo pripravili v organizaciji OE Muzej športa (Slovenski šolski muzej in Muzej športa).
Razstavo so omogočili Turizem Ljubljana, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v Slovenskem šolskem muzeju! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o novostih in aktivnostih muzeja.

Prijavite se